روشهای جلوگیری از اتلاف انرژی گرمایی در فصول سرد

روشهای جلوگیری از اتلاف انرژی گرمایی در فصول سرد

هر سال با سرد شدن هوا، مصرف گاز افزایش می‌یابد اما برای جلوگیری از قطع گاز در نقاط مختلف كشور باید به فكر صرفه‌جویی در مصرف این انرژی هم باشیم. درضمن با این صرفه‌جویی می‌توان هزینه‌ها را هم به میزان قابل‌ توجهی كاهش داد.

خب، حال چطور صرفه‌جویی كنیم؟ با راهكارهای ساده می‌توان باعث كاهش شدید مصرف انرژی در منازل شد. ما هم مثل شما می‌دانیم كه بیشتر منابع انرژی در حمل‌ونقل و صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد و درصد كمی از آن به مصارف خانگی اختصاص می‌یابد اما این موضوع دلیلی برای عدم‌صرفه‌جویی در مصارف خانگی نیست. اینجا با راهكارهای ساده اما تأثیرگذار در جلوگیری از اتلاف انرژی در فصل سرما آشنا می‌شوید.

مبارزه با خروج گرما

بیشتر گرمای تولیدشده توسط وسایل گرمایشی از در، پنجره‌ها و دیگر درزهای موجود در خانه عبور كرده و انرژی هدر می‌رود. این بخش، شما را با راهكار‌های ساده برای مبارزه با خروج گرما آشنا می‌كند.

نخستین راهكار، درزگیری در و پنجره‌های خانه است. شما می‌توانید برای این كار از درزگیر‌های موجود در بازار كه قیمت چندانی هم ندارند استفاده كنید. چسب‌های نواری كاغذی هم می‌توانند به‌طور موقت كار شما را راه بیندازند.

كانال‌های كولر یكی از راه‌های مهم برای خروج گرما هستند. شما باید دریچه‌های كانال‌های كولر را كه در داخل خانه قرار دارند به وسیله مقوا، پلاستیك یا پارچه‌های ضخیم بپوشانید. بهتر است از بالای پشت بام و داخل خود كولر هم اقدام به مسدود كردن كانال‌ها كنید. در ابزارفروشی‌ها محصولات ویژه‌ای برای پوشاندن دریچه كولر وجود دارد، اما از وسایل ساده داخل خانه هم می‌توانید برای این كار استفاده كنید. در همین زمینه میتوانید مقاله پوشاندن دریچه کولر را نیز مطالعه نمایید.

استفاده از پرده‌های ضخیم و بلند یا زیرپرده‌ای برای پنجره‌ها هم یكی دیگر از راه‌های مبارزه با خروج گرما محسوب می‌شود.

دور و اطراف چهارچوب در ورودی خانه‌تان را به دقت نگاه كنید. معمولا یكی از جاهایی كه باعث اتلاف انرژی زیاد می‌شود همین اطراف چهارچوب‌هاست. اگر درزی وجود داشته باشد با كمی مهارت در گچكاری می‌توانید این درزها را پر كنید.

شومینه اصلا وسیله خوبی برای گرم كردن منازل نیست. اقدام به مسدود كردن دودكش شومینه، هم از داخل خانه و هم از پشت بام كنید. این كار در جلوگیری از اتلاف انرژی تأثیر زیادی دارد.

جلوگیری از اتلاف گرما از خانه

شیوه درست استفاده از بخاری

بخاری هنوز هم یكی از وسایل گرمایشی پركاربرد در منازل محسوب می‌شود. اگر از بخاری برای گرم كردن خانه خود استفاده می‌كنید خواندن این بخش می‌تواند برای شما مفید و در صرفه‌جویی انرژی تأثیر‌گذار باشد.

بهتر است بخاری را با فاصله از دودكش نصب كنید. با این كار شما می‌توانید با به‌كار بردن لوله بخاری بلندتر از گرمای بیشتر این لوله برای گرم كردن خانه خود استفاده كنید، البته بلندی لوله هم نباید غیراستاندارد باشد. فاصله استاندارد دودكش تا دهانه بخاری باید ۴۵سانتی‌متر از اطراف و ۷۵سانتی‌متر از بالا باشد. همچنین در پشت بام حتما باید از کلاهک دودکش مناسب و استاندارد استفاده کنید.

یكی از اشتباهاتی كه باعث اتلاف انرژی زیادی می‌شود تناسب نداشتن بخاری یا هر وسیله گرمایشی دیگر با اندازه خانه و اتاق‌هاست. بسیار دیده شده كه یك بخاری بزرگ در یك محیط كوچك، باعث گرمای غیرقابل تحمل شده و بعد هم در و پنجره‌ها برای متعادل كردن دمای محیط باز شده است. برای اتاق‌های بزرگ از بخاری بزرگ و برای اتاق‌های كوچك از بخاری كوچك استفاده كنید. این كار به ظاهر ساده تأثیر زیادی در مصرف انرژی دارد.

هرگز لباس‌های شسته شده خود را برای خشك‌ شدن روی بخاری پهن نكنید. این هم یك عادت بد است كه باید اصلاح شود. این كار باعث مصرف شدید انرژی و عدم‌ گرم شدن خانه شما می‌شود.

چرا وسایل گرمایشی همه اتاق‌های خانه را روشن نگه می‌دارید؟ مثلا یك ساعت قبل از خواب، بخاری اتاق خواب خود را روشن كنید. نیازی نیست تمام روز بخاری اتاق خواب یا اتاق‌های دیگری كه مورد استفاده نیستند روشن باشند.

شیوه درست استفاده از بخاری برای جلوگیری از اتلاف انرژی

بهینه‌سازی‌ مصرف انرژی ساختمان

اینجا سعی می‌كنیم شما را با راهكارهایی در خصوص بهینه‌سازی مصرف انرژی ساختمان‌ها آشنا كنیم. شاید در ابتدای امر این بخش برای شما كمی پرهزینه به‌ نظر برسد اما با كمی تامل و یك حساب ساده متوجه می‌شوید كه بهینه‌سازی ساختمان‌ها از نظر اقتصادی در مصرف انرژی‌های گران قیمت بسیار هم به‌ صرفه است.

یكی از راه‌های خروج گرما و اتلاف انرژی، پشت‌بام‌ها هستند. ایزوگام كردن پشت‌بام، هم باعث جلوگیری از اتلاف انرژی و هم جلوگیری از نفوذ باران می‌شود.

هنگام ساخت ساختمان سعی كنید سراغ نما‌های استاندارد بروید. نما‌های استاندارد به‌ نوعی یك عایق تأثیر‌گذار برای ساختمان‌ها محسوب می‌شوند.

شاید باورش برای شما هم سخت باشد اما می‌توان هنگام ساخت تمام ساختمان را عایق‌بندی كرد؛ پس هنگام ساخت ساختمان این بودجه بسیار كم را برای عایق‌بندی درنظر بگیرید.

دوجداره كردن پنجره‌ها یكی دیگر از راهكار‌های عایق‌بندی و بهینه‌سازی‌ مصرف انرژی در ساختمان‌هاست. شاید تفاوت قیمت پنجره‌های ساده با دوجداره بسیار زیاد به‌نظر برسد اما از نظر اقتصادی به مرور زمان پنجره‌های دوجداره بسیار به‌صرفه‌تر هستند؛ در ضمن این پنجره‌ها، عایق صوتی هم به‌ حساب می‌آیند. یادتان باشد كه در كلانشهرهایی مثل تهران، یكی از آلودگی‌های جدی، همین آلودگی صوتی است.

بهینه‌سازی‌ مصرف انرژی ساختمان

چند نكته ساده برای بهینه كردن مصرف انرژی

اگر از سیستم شوفاژ برای گرم كردن خانه استفاده می‌كنید حتما رادیاتورهای خانه را هواگیری كنید.

هنگامی كه اجاق‌گاز آشپزخانه روشن است و مشغول آشپزی هستید می‌توانید درجه وسایل گرمایشی را كمتر كنید تا با گرم‌ شدن بیش از حد خانه مواجه نشوید. خیلی‌ها در این مواقع در و پنجره‌ها را باز می‌كنند.
میزان استفاده از آب گرم هم در اتلاف انرژی تأثیرگذار است. استحمام‌های طولانی باعث بیشتر كار كردن آبگرمكن‌ها و پكیج‌ها می‌شود و گاز بیشتری مصرف خواهد شد.
درهای برخی اتاق‌ها را كه از آنها بسیار كم استفاده می‌كنید می‌توانید در فصول سرد سال ببندید و بگذارید گرمای خانه فقط به نقاط حضور شما برسد. لازم نیست همه خانه را گرم نگه دارید.

دسته‌بندی مقالات
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده + 9 =

ورود به سایت