همانگونه که در اغلب ساختمانها دیده میشود، محل نصب دریچه تامین هوا در دیوار یا سقف کاذب آن ساختمان است. چنانچه نصب دریچه بر روی دیوار داخلی امکانپذیر نباشد، میتوان روی بدنه پنجرهها یا محلهایی از این قبیل نصب نمود. ضمن آن که خطا در نصب دریچهها میتواند باعث مشکلاتی مانند اتلاف یا افزایش هزینههای انرژی یا محدود شدن ظرفیت سیستم تهویه شود.
خوب است بدانید که اغلب کانالهای تغذیه هوا در کنار پنجرهها یا دربها نصب میشوند. دلیل آن، این است که بیشترین گرما از این محل به واحد آپارتمانی وارد میشود. نصب کانال هوا در این محلها به مقابله با اتلاف گرما یا جلوگیری از افزایش گرما کمک میکند. این یکی از دلایلی است که باید کانالهای برگشت را مستقیماً در مقابل دریچههای تغذیه نصب کرد.
اگر کانالهای تغذیه در سقف یا بالای دیوار قرار دارند، کانال برگشت یا دریچه خطی باید حتیالمقدور پایین نصب شوند. از طرفی اندازه کانالهای برگشتی معمولاً به اندازه سیستم تهویه مطبوع ساختمان و همچنین به اندازه کانالهای اصلی وابسته است. از طرفی دیگر محل کانالهای برگشت هوا و نیز اندازه آنها بر روی محل نصب دریچه تامین هوا تاثیرگذار است.
در تعیین محل نصب دریچههای هوا دقت نمایید که کانالهای برگشتی را نباید در حمام و آشپزخانه نصب کرد. زیرا در این صورت فقط بو و رطوبت اتاقها در تمام کانال هوای ساختمان به گردش در میآید. این موضوع حتی میتواند دلیلی برای اهمیت تمیز کردن مجرای هوا باشد. یک کانال برگشت هوای آلوده تنها موجب به گردش درآمدن گرد و غبار و زبالهها در سراسر سیستم هوادهی میشود.
روش نصب دریچه هوا
بسیاری از مشتریان دریچهها تمایل دارند که نحوه نصب دریچه هوا را بدانند تا بتوانند شخصاً اقدام به نصب نمایند. قبل از هر موردی لازم است بدانید که نصب غیر اصولی دریچه ممکن است موجب صدمات جبرانناپذیری به بدنه یا کلاف شود. حتی ممکن است در موارد شدیدتر به بهای خراب شدن و از بین رفتن ساختار دریچه تمام شود. بنابراین بهتر است علیرغم هرگونه عجلهای که در کار خود دارید، از نصب دریچه توسط افراد غیر کارشناس اکیداً خودداری نمایید.
با تمام این تفاسیر، روش نصب دریچه تنظیم هوا به صورت ساده به این شرح است که:
- در ابتدا ابزارهای لازم جهت نصب دریچه مانند پیچگوشتی یا دریل شارژی را در دسترس خود قرار دهید.
- سپس قاب دریچه را به دقت بر لبههای کانال منطبق کنید، طوری که دریچه کاملاً در جای خود قرار بگیرد.
- لازم به توضیح است که در دریچههای جلو که به داخل کار دسترسی ندارید، مجبور هستید که از روی نما پیچ کنید.
- در دریچههایی مانند دریچه داکت اسپلیت که دسترسی به داخل کار دارید، بهتر است از داخل پیچها را ببندید.
در تمامی مراحل بالا دقت کنید که فشار مضاعفی را به دریچه و پرههای آن وارد نکنید تا آسیبی نبیند.
نکاتی در مورد نصب دریچه هوا
- سیستم کانالکشی هوای شما بسته به محیط داخلی و خارجی ساختمان، ممکن است نیاز به تمیزکاری سالیانه داشته باشد.
- بستن پیچها از داخل کار موجب تمیزی بیشتر نصب خواهد شد و نمای ظاهر آن را بسیار زیباتر میکند.
- به هدف بهینهسازی جریان هوا، جلوی دریچههای تامین یا برگشت هوا را با مبلمان یا دیگر لوازم منزل نبندید.
- به منظور جلوگیری از افزایش فشار داخل کانال، از بستن دریچههای هر اتاق، حتی اتاقهای بدون استفاده خودداری نمایید.
- رفت و برگشت هوا در کنار یکدیگر موجب پدید آمدن رقابت برای تامین و برگشت هوا میشود. در این حالت به علت نزدیکی آنها به هم اتصال کوتاه بین دو هوا پیش میآید. به عنوان مثال اگر دریچه هوای سرد بالا و دریچه برگشت کنار آن و پایینتر باشد، هوای سرد به سمت پایین میآید. در این صورت، هوا مستقیماً به جای گردش در اتاق به سرعت از آن خارج میشود. به معنای دیگر هوای ورودی به جای اختلاط با هوا در فضای سرد یا گرم شده، مستقیماً به کانال برگشتی برمیگردد. این حرکت هوا را متخصصان تهویه مطبوع، اتصال کوتاه نامگذاری نمودهاند.